top of page
Forest Lake

Maalämpö taloyhtiöön. 
Artikkeli

Maalämmön suosio taloyhtiöissä on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Suomen Energiasaneerauksen asiakaskyselyiden perusteella päällimmäiset syyt maalämpöön siirtymiseen ovat olleet energiahintojen nousu ja vanhan lämmitysjärjestelmän käyttöiän täyttyminen. Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, joita kannattaa ottaa huomioon pohtiessa maalämpöä taloyhtiöön.

Maalämmön hyödyt taloyhtiölle

Maalämmön hyödyt taloyhtiöille ovat moninaiset. Energiatehokkuuden ja kustannussäästöjen lisäksi maalämpö tarjoaa taloyhtiöille mahdollisuuden parantaa kiinteistön arvoa ja houkuttelevuutta. Ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus on yhä tärkeämpi kriteeri asunnon ostajille ja maalämpö taloyhtiössä voi olla merkittävä myyntivaltti asuntoa myydessä.

Mitä maalämpö tarkoittaa?

Maalämpö on energiatehokas, ympäristöystävällinen ja edullinen tapa lämmittää rakennus. Maaperä toimii valtavana lämpövarastona, jonka lämpötila pysyy ympäri vuoden suhteellisen vakaana. Maalämpöjärjestelmä hyödyntää tätä luonnollista lämpöä, mikä vähentää merkittävästi perinteisiin lämmitysjärjestelmiin liittyviä kustannuksia ja päästöjä, ja mahdollistaa lämmityksen tuottamisen tasaisesti ja luotettavasti ympäri vuoden.

Maalämpöjärjestelmässä lämpö otetaan talteen maaperästä lämpökaivon tai maapiirin avulla. Usein lämpökaivoja on useampia ja ne ovat yleensä noin 50-300 metriä syviä riippuen maaperän olosuhteista ja rakennuksen lämmitystarpeesta. Maapiiri puolestaan asennetaan vaakasuorasti maahan noin metrin syvyyteen. Kummassakin tapauksessa maalämpöpumppu siirtää maaperästä kerätyn lämmön lämmitysjärjestelmään, joka jakaa sen tasaisesti rakennuksen eri osiin.

Maalämpöjärjestelmän ydin on maalämpöpumppu, joka toimii sähköllä. Sen tuottama lämpöenergia on moninkertainen verrattuna sen kuluttamaan sähköön. Tämä tekee siitä erittäin tehokkaan lämmitysmuodon, joka vähentää energiankulutusta ja näin ollen lämmityskustannuksia. Maalämpö on myös hiljainen sekä vähähuoltoinen ratkaisu ja se parantaa asumismukavuutta.

Maalämpöön siirtyminen käytännössä.

Maalämpöön siirtyminen taloyhtiössä edellyttää urakoitsijalta huolellista suunnittelua ja yhteistyötä taloyhtiön kanssa.

 

  1. Ensimmäinen askel on selvittää kiinteistön lämmitystarpeet ja maaperän soveltuvuus maalämmön hyödyntämiseen. Lisäksi selvitään, jätetäänkö vanha lämmitysjärjestelmä maalämmön rinnalle vai poistetaanko se. Mikäli kiinteistön maaperä ei sovellu maalämpökaivojen poraamiseen tai keruupiirin kaivamiseen, maalämpöä ei voi asentaa. Tällöin suosittelemme ilma-vesilämpöjärjestelmää tai lämmöntalteenottoratkaisua.
     

  2. Urakoitsija laatii suunnitelman toteutuksesta ja auttaa taloyhtiötä tarvittavien lupien hankinnassa. Suunnitteluvaiheessa päätetään myös maalämpökaivojen tai keruupiirin sijainti, maalämpöpumpun käyntiäänen eristystapa sekä suunnitellaan järjestelmän kytkentä mahdollisimman lyhyellä käyttökatkolla.
     

  3. Asennusvaiheessa porataan lämpökaivot, asennetaan maalämpöjärjestelmä sekä tarvittaessa tehdään muutostyöt rakennuksen sähköjärjestelmään. Myös taloyhtiön piha ennallistetaan asennusta edeltävään kuntoon. 

  4. Käyttöönotto ja optimointi toteutetaan varmistaen, että maalämpöjärjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Asiallisen asennusliikkeen palveluun kuuluu myös säännölliset huoltokäynnit sekä aina saatavilla oleva tuki taloyhtiölle.

Maalämpöurakka kestää usein 3-8 päivää. Maalämpöjärjestelmän suunnittelu ja asennus vaativat ammattilaisten osaamista, mutta investointi maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä pienentyneinä energiakustannuksina ja rakennuksen arvon nousuna. 

Taloyhtiön maalämmön hinta 

Ennen taloyhtiön päätöstä siirtyä maalämpöön, on taloyhtiössä tärkeää ymmärtää maalämpöön liittyvät kustannukset ja maalämpöjärjestelmän hinta. Maalämpöjärjestelmän hintaan taloyhtiössä vaikuttaa monet asiat, kuten taloyhtiön koko ja rakennuksen lämmitystarve, maaperän ominaisuudet sekä rakennukseen tehtävät muutos- ja asennustyöt.

Taloyhtiön maalämpöjärjestelmän hinta on yleensä noin 40 000-300 000 euroa. Pienemmissä rivitaloyhtiöissä hinta on usein lähempänä 40 000 euroa, kun taas suuremmissa kerrostalokohteissa maalämmön hankintahinta lähtee 100 000 eurosta. ​​

Maalämmön vaikutukset taloyhtiön talouteen

Maalämpöjärjestelmä vähentää taloyhtiön lämmityskustannuksia jopa 50-80%. Vuodessa säästöä syntyy taloyhtiön koosta riippuen 10-50 tuhatta euroa. Järjestelmä alkaa maksamaan itsensä takaisin heti käyttöönotosta lähtien ja hankinnan takaisinmaksuaika on taloyhtiöstä riippuen 4-10 vuotta.

​​

Maalämpöjärjestelmän hankinta ei yleensä vaadi yhtiövastikkeiden nostamista. Itseasiassa taloyhtiö voi usein jopa laskea yhtiövastikkeita. Tämä johtuu siitä, että taloyhtiön lämmityskustannukset laskevat maalämmöllä niin paljon, että lainanlyhennystenkin jälkeen kuukausittaiset kustannukset ovat pienemmät kuin aikaisemman lämmitysjärjestelmän kanssa.

Maalämpöjärjestelmän hankinta taloyhtiössä tehdään lähes aina rahoituksen avulla. Rahoituksen vaatima alkupääoma on joustava ja rahoituksen hankkiminen on usein vaivatonta. 

Jos taloyhtiö kohtaa haasteita lainan saamisessa pankilta, me Suomen Energiasaneerauksella tuemme taloyhtiötä yhteistyössä kumppanimme Thermian kanssa lainan järjestämisessä.

Mikkelin kappalaisenkatu 1 taloyhtiö

Asiakastarina: As Oy Mikkelin Kappalaisenkatu 1

As Oy Mikkelin Kappalaisenkatu 1 hallituksessa päätettiin siirtyä maalämpöön, mikä mahdollisti merkittävät säästöt lämmityskustannuksissa. Vanhan kaukolämmön korvaaminen energiatehokkaalla maalämpöjärjestelmällä vähensi merkkittävästi kahden kerrostalon kokoisen taloyhtiön lämmityskustannuksia ja teki rakennuksista myös ympäristöystävällisemmän. Projektin aikana hoidimme kaiken suunnittelusta asennukseen, varmistaen, että uusi järjestelmä toimii moitteettomasti ja tuottaa taloyhtiölle laskelmien mukaisia säästöjä.

Puheenjohtaja Reijo Kantanen taustallaan maalämpöpumppujen poraustyömaa

"Olemme todellä tyytyväisiä Suomen Energiasaneerauksen toimintaan hankkeessa. Saimme maalämmön taloyhtiöömme ilman ongelmia. Yrityksestä kerrottiin selkeästi, miten projekti etenee ja mitä uusi järjestelmä tarkoittaa taloyhtiömme kannalta. Sovituista pidettiin kiinni."

- Reijo, As Oy Mikkelin Kappalaisenkatu 1 hallituksen jäsen

Nyt on sinun vuoro ottaa yhteyttä taloyhtiösi puolesta!

Jokainen vuosi vanhalla järjestelmällä maksaa taloyhtiöllenne useita tuhansia euroja. Ota yhteyttä ja toteutamme sinulle säästölaskelman ja hinta-arvion toteutettavasta maalämpöurakasta. 

bottom of page