Maalämpö taloyhtiöön
– tietopaketti
Maalämpöjärjestelmien suosio taloyhtiöissä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Ympäristöystävällinen maalämpö tarjoaa taloyhtiölle erinomaisen mahdollisuuden vähentää kiinteistön lämmityksestä aiheutuvia kuluja sekä nostaa kiinteistön arvoa ja houkuttelevuutta.
Asiakastaloyhtiöidemme yleisimmät syyt siirtyä maalämpöön ovat olleet energiahintojen nousu ja vanhan lämmitysjärjestelmän elinkaaren päättyminen. Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, joita kannattaa ottaa huomioon pohtiessa maalämpöä taloyhtiöön.
Maalämmön hyödyt taloyhtiölle
Maalämpö tarjoaa taloyhtiölle monia merkittäviä etuja. Se on energiatehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu, joka vähentää taloyhtiön riippuvuutta perinteisistä ja kalliimmista energiamuodoista. Maalämpöjärjestelmä on lisäksi luotettava, vähähuoltoinen ja edistää asumismukavuutta vuoden ympäri.
Maalämpöjärjestelmän asennus taloyhtiöön voi myös nostaa kiinteistön arvoa ja tehdä taloyhtiöstä houkuttelevamman sijoittajille. Asuntosijoittajat arvostavat taloyhtiöitä, joissa on tehty kestäviä ja järkeviä päätöksiä tulevaisuutta ajatellen.
Mitä maalämpö tarkoittaa?
Maalämpö on energiatehokas, ympäristöystävällinen ja toimintavarma lämmitysjärjestelmä. Siinä maaperä toimii valtavana lämpövarastona, jota hyödynnetään rakennuksen ja käyttöveden lämmittämiseen. Lämpöä voidaan tuottaa tasaisesti ja luotettavasti ympäri vuoden, sillä maaperän lämpötila pysyy suhteellisen vakaana kaikkina vuodenaikoina.
Maalämpöjärjestelmän ydin on sähköllä toimiva maalämpöpumppu. Ensiksi maalämpöpumppu siirtää maaperästä kerätyn lämmön maan pinnalle. Tämän jälkeen se hyödyntää lämmön energiatehokkaan kompressoritekniikan avulla ja jakaa sen talon lämpö- ja lämminvesijärjestelmään. Maalämpöpumppu on tunnettu kyvystään tuottaa moninkertaisesti lämpöenergiaa suhteessa kuluttamaansa sähköön.
Järjestelmässä lämpö otetaan talteen maaperästä lämpökaivojen tai maapiirin avulla. Taloyhtiöiden maalämpöjärjestelmissä on usein useita lämpökaivoja, jotka ovat tavallisesti 50–300 metriä syviä. Lämpökaivojen syvyyteen vaikuttavat maaperän olosuhteet ja rakennuksen lämmitystarve. Maapiiri taas asennetaan vaakasuorasti maahan noin metrin syvyyteen.
Maalämpöön siirtyminen käytännössä.
Taloyhtiön siirtyminen maalämpöön edellyttää urakoitsijalta huolellista suunnittelua ja aktiivista vuorovaikutusta taloyhtiön kanssa. Maalämpöjärjestelmän asennus kestää noin 3-8 päivää.
-
Alkuselvitys. Ensimmäinen askel on selvittää kiinteistön lämmitystarve sekä maaperän soveltuvuus maalämmön hyödyntämiseen. Samalla päätetään, jätetäänkö vanha lämmitysjärjestelmä paikalleen vai poistetaanko se kokonaan. Jos kiinteistön maaperä ei sovellu maalämpökaivojen poraamiseen tai keruupiirin kaivamiseen, maalämpöä ei voi hyödyntää. Tällaisissa tapauksissa suosittelemme taloyhtiölle ilma-vesilämpöjärjestelmää tai lämmöntalteenottoratkaisua.
-
Suunnittelu. Urakoitsija laatii toteutussuunnitelman ja auttaa taloyhtiötä tarvittavien lupien hankinnassa. Suunnitteluvaiheessa päätetään myös maalämpökaivojen tai keruupiirin sijainti, maalämpöpumpun käyntiäänen eristystapa sekä suunnitellaan järjestelmän kytkentä mahdollisimman lyhyellä käyttökatkolla.
-
Asennus ja toimenpiteet. Asennusvaiheessa porataan lämpökaivot, asennetaan maalämpöjärjestelmä sekä tarvittaessa tehdään muutostyöt rakennuksen sähköjärjestelmään. Myös taloyhtiön piha ennallistetaan asennusta edeltävään kuntoon.
-
Käyttöönotto ja optimointi toteutetaan varmistaen, että maalämpöjärjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Asiallisen asennusliikkeen palveluun kuuluu myös säännölliset huoltokäynnit sekä aina saatavilla oleva tuki taloyhtiölle.
Taloyhtiön maalämmön hinta
Ennen taloyhtiön päätöstä siirtyä maalämpöön, on taloyhtiössä tärkeää ymmärtää maalämpöön liittyvät kustannukset ja maalämpöjärjestelmän hankintahinta. Maalämpöjärjestelmän hintaan taloyhtiössä vaikuttaa monet asiat, kuten taloyhtiön koko ja rakennuksen lämmitystarve, maaperän ominaisuudet sekä rakennukseen tehtävät muutos- ja asennustyöt.
Taloyhtiön maalämpöjärjestelmän hinta on yleensä noin 40 000-300 000 euroa. Pienemmissä rivitaloyhtiöissä hinta on usein lähempänä 40 000 euroa, kun taas suuremmissa kerrostalokohteissa maalämmön hankintahinta lähtee 100 000 eurosta.
Maalämmön vaikutukset taloyhtiön talouteen
Maalämpöjärjestelmä vähentää taloyhtiön lämmityskustannuksia jopa 40-80%. Vuodessa säästöä syntyy usein taloyhtiön koosta riippuen 10-50 tuhatta euroa. Järjestelmä alkaa tuottaa säästöjä heti käyttöönoton jälkeen, ja sen takaisinmaksuaika vaihtelee taloyhtiöittäin 4-10 vuoden välillä.
Maalämpöjärjestelmän hankinta ei yleensä vaadi yhtiövastikkeiden nostamista. Itseasiassa taloyhtiö voi usein jopa laskea yhtiövastikkeita. Tämä johtuu siitä, että taloyhtiön lämmityskustannukset laskevat maalämmöllä niin paljon, että lainanlyhennystenkin jälkeen kuukausittaiset kustannukset ovat pienemmät kuin aikaisemman lämmitysjärjestelmän kanssa.
Maalämpöjärjestelmän hankinta toteutetaan lähes aina rahoituksen avulla. Rahoituksen hankkiminen on usein vaivatonta ja mahdollistaa taloyhtiölle investoinnin toteuttamisen vain pienellä alkuinvestoinnilla.
Mikäli taloyhtiö kohtaa haasteita lainan saamisessa pankilta, tuemme yhteistyössä kumppanimme Thermian kanssa lainan järjestämisessä.
Asiakastarina: As Oy Mikkelin Kappalaisenkatu 1
As Oy Mikkelin Kappalaisenkatu 1 hallituksessa päätettiin siirtyä maalämpöön, mikä mahdollisti merkittävät säästöt lämmityskustannuksissa. Vanhan kaukolämmön korvaaminen energiatehokkaalla maalämpöjärjestelmällä vähensi kahden kerrostalon taloyhtiön lämmityskustannuksia. Toteutimme hankkeessa kaiken suunnittelusta asennukseen, varmistaen, että uusi järjestelmä toimii moitteettomasti ja tuottaa taloyhtiölle laskelmien mukaisia säästöjä.
"Olemme todellä tyytyväisiä Suomen Energiasaneerauksen toimintaan hankkeessa. Saimme maalämmön taloyhtiöömme ilman ongelmia. Yrityksestä kerrottiin selkeästi, miten projekti etenee ja mitä uusi järjestelmä tarkoittaa taloyhtiömme kannalta. Sovituista pidettiin kiinni."
- Reijo, As Oy Mikkelin Kappalaisenkatu 1 hallituksen jäsen